Veelgestelde vragen

De veel gestelde vragen kunt u op deze pagina vinden. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

BIPV Nederland is een samenwerkingsverband van ondernemers, kennisinstellingen en brancheverenigingen uit de zonne-energiesector. BIPV Nederland staat voor slim en mooi bouwen met zonne-energie. Meer informatie over BIPV Nederland

PV is een afkorting voor Photo Voltaic oftewel een zonnecel of module. Dit zijn de standaard zonnepanelen.

De afkorting BIPV staat voor Building Integrated Photo Voltaics. Hierbij worden de zonnepanelen in een gebouw geïntegreerd.

Door te kiezen voor BIPV worden verschillende bouwtoepassingen gecombineerd met zonne-energie. Bij gebouw geïntegreerde zonne-energie staat esthetica hoog in het vaandel en worden de trends in de architectuur onderschreven. Ook verhoogd de BIPV-toepassing de waarde van uw gebouw, omdat het gebouw toenemend toekomstbestendig is. BIPV-experts kijken nauw naar structuur, kleur, bouwkunde, waterdichting en aansluitingen.

BIPV laat de allernieuwste ontwikkelingen zien en maakt dat u kunt kiezen voor het product dat het beste bij uw project past en levert dus een gevarieerd aanbod.

U bouwt slim en combineert vaak al twee producten, dit scheelt u kosten omdat de arbeidsuren minder zijn en u kunt de toepassing van bestaande dak-, gevel- of glasbedekking weglaten uit uw begroting.

Nee, BIPV is nog niet zo bekend als we zouden wensen, maar daar proberen we aan de hand van dit platform verandering in te brengen. Er namelijk is al heel veel technische en bouwkundige ervaring in. Ook ligt de detaillering vaak klaar om toegepast en opgenomen te worden in een project. En natuurlijk staan onze dienstverleners graag klaar om u advies te geven in en antwoord te geven op uw vragen. Dit wegens jarenlange toepassingen en ervaring en voldoende referentieprojecten.

De partners van BIPV Nederland bieden ieder andere BIPV-producten en/of BIPV-diensten aan. Wij verwijzen u graag door naar de website van de individuele partners voor meer informatie over referentieprojecten. Klik hier voor een overzicht van onze partners incl. links naar de individuele websites.

Het is een illusie dat zonnepanelen enkel bij zonlicht werken, ze wekken namelijk ook bij bewolkt weer elektriciteit op. Dit levert echter wel altijd minder elektriciteit op dan bij onbewolkte en zonnige dagen. Bij een noordelijke oriëntatie bij een dakhelling van 35° haalt u ongeveer 65% rendement.
Het is in Nederland mogelijk om de teveel opgewekte elektriciteit terug het net in te sturen. Deze kunt u in de avonduren en in de wintermaanden terugvorderen. Aan het einde van het jaar worden dit met elkaar verrekend. Dit wordt de salderingswet genoemd.

BIPV betreft gebouw geïntegreerde zonne-energie, maar onder onze dienstverleners zijn ook leveranciers gespecialiseerd in het gebruiken van zonnewarmte in de woning voor gasbesparing.

Klik hier voor een overzicht van deze leveranciers.

Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig zonder gasaansluiting gebouwd, waarmee er op een andere manier warmte in de woning moet worden gebracht. Dit kan heel goed aan de hand van zonne-energie door elektrisch te verwarmen of door zonne-energie direct te gebruiken voor warmtewinning.

In Nederland zijn veel verschillende meters in omloop. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of de meter inderdaad geschikt is om automatisch te salderen of de terug geleverde energie te registreren.

Een omvormer zet de gelijkspanning van de zonnepanelen om in wisselspanning in de woning. Het is de schakel tussen de zonnepaneleninstallatie en de meterkast. Deze omvormer dient ergens opgehangen te worden aan de muur in bijvoorbeeld een technische ruimte.

Optimizers zijn losse elementen die aan een zonnepaneel kunnen worden gekoppeld of zelf al standaard geïntegreerd zijn. Ze optimaliseren het rendement van het zonnepaneel en worden vooral veel toegepast in schaduwrijke omgevingen. Tevens kan men hierdoor per paneel of per twee de installatie monitoren.

Nee, dit is niet moeilijk. Onze experts hebben veel ervaring in de toepassing van hun BIPV producten. Zij kunnen goede adviezen en ondersteuning geven met alle vragen die u heeft. Dit kunnen zij vaak toelichten aan de hand van detaillering en referentiemateriaal.

Inmiddels zijn er diverse BIPV-experts, door heel het land verspreid.
Klik hier voor een overzicht.

BIPV is maatwerk, en de kosten zijn dan ook van vele aspecten afhankelijk. Zo verschillen de kosten per BIPV-product en BIPV-toepassing. Neem voor een indicatieprijs van de BIPV-toepassing in uw project contact op met een van onze experts.

Het rendement is afhankelijk van een meerdere factoren die per BIPV-toepassing verschillen. BIPV heeft vaak een dubbele functie (bouwfunctie en energieopwekking) waardoor de terugverdientijd aantrekkelijker kan zijn. Daarnaast wordt met de toepassing van BIPV het object toenemend toekomstbestendig, waarmee BIPV sterk waardeverhogend werkt. Vraag bij uw expert een calculatie op van het rendement bij uw BIPV-toepassing.

Dit verschilt per product. Vaak worden BIPV-producten door natuurlijke regenval van het eerste vuil ontzien. BIPV installaties moeten nooit met chemische reinigingsmiddelen schoongemaakt worden. Er zijn gespecialiseerde bedrijven voor deze schoonmaak. Gebruik indien u dit liever zelf wenst te doen enkel gewoon water. Er zijn inmiddels diverse experts die u kunnen helpen bij het schoonmaken van uw installatie. Indien u dit eenmaal jaarlijks doet is uw installatie goed onderhouden.

Klik hier voor een overzicht van deze experts.

Neem voor bouwkundige detaillering contact op met betreffende BIPV-expert.

Garantietermijnen op de zonnepanelen, omvormers, vindt u in de datasheets van de betreffende producten. Meer informatie over de garantie kunt u vinden bij de expert.

Wanneer de BIPV-producten de functie van een dak-, gevel- of raambedekking volledig overnemen worden zij uitvoerig getest om te kunnen volstaan als een waterdichte bedekking. Veel BIPV-producten gaan daarmee verder dan PV-modules; als bouwkundig product vervangt het vaak (een deel van) de bestaande bouwproducten.
Vaak wordt er zelfs tijd gewonnen met BIPV. Er hoeven namelijk geen twee leveranciers bij uw project te worden opgenomen maar slechts één. De BIPV-experts hebben ervaring in het installeren en monteren, of hebben een product dat uw installateur gemakkelijk en vlot zelf toe kan passen.

Watt piekvermogen (Wp) duidt het maximaal vermogen van een zonnepaneel aan onder optimale omstandigheden.

KWh is de afkorting voor kilowattuur (Engels: Kilowatt per hour). Het is een eenheid van energie. 1 kWh komt overeen met een gedurende één uur geleverd vermogen van 1000W. In deze eenheden rekent uw energiebedrijf de verbruikte elektriciteit af.

Het verschil tussen beiden is dat WP de maximale capaciteit van de zonnepanelen aangeeft en KWH het uiteindelijke geschatte rendement uit deze installatie aangeeft. Dit wordt beïnvloed door de oriëntatie van uw dak ten opzichte van het zuiden, de hellingsgraad van uw dak, het type zonnepaneel dat u kiest én de plaats op aarde waar de installatie geplaatst wordt.

Een Nederlands 4-persoons huishouden gebruikt gemiddeld 4.500 kWh per jaar. Uw huidige verbruik kunt u vinden op uw jaarlijkse energienota. Weet u niet wat u verbruikt of extra nodig gaat hebben door de toevoeging van extra elektrische apparatuur? Neem contact op met een dienstverlener om u te helpen bij deze indicatie.

Ook voor zakelijke klanten maakt inzage in de jaarlijkse energienota het mogelijk om een advies op maat te kunnen maken voor de te bepalen energiebehoefte.

Technisch is het wel mogelijk om elektriciteit op te slaan. Echter is dat in Nederland nog niet rendabel. De opkomst van thuisaccu’s is aanwezig, maar de salderingsregeling is daar om opgewekte elektriciteit op de momenten wanneer u overschot heeft het net in te sturen en bij een te kort op te nemen. Aan het einde van het jaar worden dit met elkaar verrekend. Dit heet ook wel de salderingswet.

Heeft u een vraag?

Wij staan u graag te woord.