Persbericht: Hermans Techniglaz wint BIPV Award 2021

Onderaan deze bladzijde kunt u een formulier invullen om het persbericht en een WeTransfer-link met hoog-resolutie foto’s van het project aan te vragen. Hieronder een galerij met een aantal foto’s en het persbericht.

Fotogalerij BIPV Award

Er zijn meer foto’s beschikbaar in de WeTransfer link die u kunt aanvragen via het contactformulier onderaan deze bladzijde.

HERMANS TECHNIGLAZ WINT BIPV AWARD 2021

‘Zonnepanelenproject van Hermans Technoglaz is mooi én slim tegelijk’

21 februari 2022

Hermans Techniglaz heeft de BIPV Award 2021 gewonnen voor zijn zonnepanelenproject voor Hogeschool Aeres op het Floriadeterrein in Almere. Projectleiders Rik van Ogtrop en Bart Kik ontvingen namens Hermans Techniglaz de prijs op 15 oktober uit handen van BIPV Nederland voorzitter Ruud Derks.

De totaal 712 op maat gemaakt Powerglaz BIPV panelen, met een vermogen van ruim 156 kWp, zijn verdeeld over dak (88 kWp) en gevel (68 kWp). De 400 panelen op het dak en 312 aan de gevel zijn volledig in het gebouw geïntegreerd. Het ontwerp laat volgens Derks zien dat slim en mooi bouwen met PV uitstekend samen kunnen gaan. ‘Daarbij is ook nog eens maximaal rekening gehouden met de wensen van de gebruiker.’

Unanieme winnaar
De inzendingen moesten aan twee criteria voldoen: 1) de PV-elementen moesten integraal onderdeel zijn van de architectuur, en 2) een bron van inspiratie zijn om slim en mooi te bouwen met zonne-energie. Hoewel de jury er nog een zware dobber aan had om uit de totaal dertien inzendingen tot een weloverwogen keuze te komen, kwam Hermans Techniglaz unaniem als winnaar uit de bus. Het ontwerp van Solar Visuals voor Station Naarden-Bussum komt op de tweede plek.
Volgens de jury, bestaande uit prof. Angèle Reinders, hoogleraar Design of Sustainability Systems aan de TU/e, dr. Pierluigi Bonomo van het BIPV gebouwschilteam bij SUPSI Zwitserland en Cees Metz van Metz Architecten, is het zonnepanelenproject van Hermans Techniglaz ‘een lichtend voorbeeld van een gebouwgeïntegreerde PV-toepassing’. Geroemd werden onder meer de grootschalige toepassing van PV, het fantastische ontwerp en het samenspel met de groene facade. ‘Het resultaat is niet alleenoverweldigend mooi, maar maakt voor iedereen ook in één oogopslag duidelijk waar dit gebouw voor staat: namelijk duurzaamheid.’

Slim én mooi: zoeken naar juiste balans
Voor het gloednieuwe faculteitsgebouw van Aeres Hogeschool, een ontwerp van BDG Architecten, leverde Hermans Techniglaz de panelen in opdracht van Homij Technische Installaties BV, met wie Van Ogtrop en Kik eerder hadden samengewerkt aan de dakbedekking van de Tunnel Rotterdamse Baan, beter bekend als de Victory Boogie Woogietunnel. Daarvoor maakte het bedrijf gebruik van hetzelfde type semi-transparante Powerglaz panelen. 
Van Ogtrop en Kik waren vanaf de ontwerpfase betrokken bij de uitvoering van het project, uitgaande van een optimale integratie van PV. Ervoor zorgen dat esthetiek en functionaliteit optimaal samengingen, was volgens Kik, die als namens Hermans Techniglaz als projectleider verantwoordelijk was voor de uitvoering, echter nog een flinke uitdaging. Zo hebben Kik en zijn collega’s een legpatroon voor de panelen moeten bedenken dat niet alleen voldoende lichttoelating in het gebouw garandeert, maar tegelijkertijd ook voldoende rendement biedt. Zowel op het dak, waaronder licht- en schaduwplekken moesten komen, als de gevelpanelen, waarachter de ramen en de klaslokalen verscholen zijn. Ook moesten de kabels en bevestigingselementen zoveel mogelijk uit beeld blijven.

Herman Techniglaz levert naast hoogwaardige glasproducten, uiteenlopend van veiligheidsglas, licht-diffuserend glas en self-tinting glas, ook semi-transparante zonnepanelen voor architectonische doeleinden. Het bedrijf is momenteel zelfs bezig met de ontwikkeling van transparante, energieopwekkende raampanelen, aldus Van Ogtrop. ‘Wat wij zien is dat de afgelopen jaren de vraag naar solar toepassingen enorm is toegenomen. Dat is ook de reden waarom we met ingang van 1 januari een apart bedrijf binnen Hermans Techniglaz hebben opgericht: Hermans Technisolar.’

BIPV Award
De BIPV Award voor het beste geïntegreerde zonnepanelenproject, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, bestaat uit een beeldje en wordt vergezeld van een geldbedrag van 1000 euro.

De prijs is door Stichting BIPV Nederland in het leven geroepen om meer bekendheid te geven aan BIPV: afkorting voor Building Integrated PV oftewel gebouw-geïntegreerde PV. Door de mogelijkheden van BIPV in beeld te brengen wil de Stichting ook andere partijen inspireren om de mogelijkheden van slim en mooi bouwen met PV te benutten.

Zo laten de 13 inzendingen voor de Award laten het brede palet zien dat BIPV behelst. Van zonnepanelenprojecten voor nieuwe naast bestaande en zelfs monumentale gebouwen. Ook laten de ingezonden projecten de wijde range aan mogelijkheden zien voor de integratie van PV in gebouwen: van zonnedaken en -gevels tot BIPV zonneglas.

BIPV Nederland
Stichting BIPV Nederland is in 2018 formeel opgericht met als doel om de naamsbekendheid van BIPV te vergroten. Daarnaast beoogt de stichting de belangrijke spelers in die markt te informeren en te inspireren wat de mogelijkheden zijn voor het slim en mooi bouwen met zonne-energie.
BIPV Nederland behartigt de belangen van ondernemers, kennisinstellingen en brancheorganisaties die actief zijn op het gebied van BIPV oftewel gebouwgeïntegreerde zonnepanelen. Het initieert netwerksessies tussen betrokken partijen, zoals architecten en producenten, organiseert gezamenlijke deelname op relevante beurzen en werkt daarbij nauw samen met brancheorganisatie Holland Solar. Door de krachten te bundelen van haar 20+ partners, blijft BIPV Nederland de aandacht zoeken voor de voordelen van gebouwgeïntegreerde zonnepanelen.

Contact
Stichting BIPV Nederland is in 2018 formeel opgericht met als doel om de naamsbekendheid van BIPV te vergroten.

Kevin Verpaalen
Algemeen bestuurslid, Marketing & Communicatie
M: +31 (0)6 53 818 340
k.verpaalen@kameleonsolar.com / hallo@bipvnederland.nl